Wil je kijken of een van onze trainingen iets voor je is? Volg een gratis proefles!
Als uw kind wordt gepest op school, moet hij of zij het over zich heen laten komen en daarna hulp zoeken, of terugvechten?
De meeste medewerkers op school zullen zeggen 'in geen geval terugvechten' en op zich is dat een goed antwoord. Terugvechten kan leiden tot escalatie in geweld en in het ergste geval verwondingen. Het is immers de taak van school om voor ieder kind een veilige plaats te bieden.
Maar wat doet dit met het kind dat regelmatig het slachtoffer van pesten is, zeker als school weinig tot niets doet of kan doen om het pestgedrag tegen te gaan?
Het is niet ongebruikelijk dat ouders uiteindelijk (en vaak ten einde raad) hun kind adviseren toch maar 'terug te slaan', ondanks het feit dat zij eigenlijk geweld niet als oplossing zien. Deze ouders zien terugvechten als de enige optie om verdere agressie tegen te gaan:
'Ik wil niet dat mijn kind bekendstaat als vechtersbaas, maar ook niet als gewillig slachtoffer.'
Helpt terugvechten om escalatie te voorkomen?
Er zijn studies gedaan onder schoolgaande kinderen waaruit blijkt dat het in de slachtofferrol blijven het risico op verder pesten vergroot. Maar het verhaal is niet zo eenvoudig. Er zijn twee soorten kinderen die eerder gepest zullen worden:
Passieve slachtoffers
Deze kinderen zijn vaak wat timide en doen niet snel iets terug tegen pestgedrag. Zij zijn een eenvoudig en veilig slachtoffer voor pestkoppen.
Agressieve slachtoffers
Deze groep kinderen zullen zich laten uitdagen en boos uithalen naar hun pestkoppen. Het gevolg is dat het pesten doorgaat vanwege de heftige reactie van het slachtoffer.
Beide type kinderen hebben gemeen dat ze tijdens het pesten moeite hebben hun pestkoppen op dat moment emotioneel de baas te zijn. Deze emotionele ondergeschiktheid is hetgeen waar de pestkop naar zoekt. Hierdoor voelt de pestkop zich immers beter en populairder in de groep.
Wat kunt u eraan doen als uw kind wordt gepest?
Uiteraard is het extreem belangrijk dat alle kinderen leren dat pesten onacceptabel is. Helaas blijkt het in de praktijk dat pesten voorkomt en ook zal blijven voorkomen.
Bedenk ook dat pesten niet alleen op school voorkomt, maar ook tijdens het buitenspelen, als de kinderen wat ouder zijn tijdens het uitgaan of op social media en zelfs onder volwassenen op bijvoorbeeld de werkvloer. Ondanks het feit dat het pesten vaak op school plaatsvindt, is het dus zeker niet alleen de taak van school om het pesten te voorkomen.
Het beoefenen van een vechtsport is iets waar veel ouders over twijfelen. U wilt immers niet dat uw kind een ongecontroleerde vechtersbaas wordt, die er gelijk op los slaat. Dit is uiteraard nooit de bedoeling!
Wat uw kind leert op een vechtsport (zoals bijvoorbeeld MixedFight Kids), is voor zichzelf op te komen. Doordat het zowel verbaal, mentaal als fysiek sterker wordt, zal het zich anders in een groep gaan gedragen. Meer naar voren treden met het nieuw gevonden zelfvertrouwen en daardoor ook makkelijker confrontaties op een volwassen manier oplossen. En het zal zich weten te handhaven als een situatie onverhoopt toch escaleert.
Door deze verandering in gedrag, zal de pestkop de gewenste emotionele reactie niet meer te verkrijgen en zal het pesten stoppen.
Het is goed om te begrijpen dat dit een proces is dat niet van de ene op de andere dag plaatsvindt. Het blijft daarom enorm belangrijk om goed met uw kind te blijven praten over het pesten en het zich vooral te laten uiten over hoe hij of zij zich erdoor voelt.
Wilt u meer weten over wat vechtsport voor uw kind kan betekenen? Hier leest u meer over vechtsport voor kinderen en de MixedFight Kids training die wij aanbieden.
Vond je dit artikel leuk? Deel het met anderen!
Meer video's van Muay Thai, kickboksen en crossfit
PowerSports Brielle
Wil je meer weten? Neem gerust contact op!
Mail: info@powersportsbrielle.nl
Bel of app: 06-81057214.
Meer informatie over PowerSports!
Hieronder vind je links naar diverse onderwerpen op deze site: